Onze nieuwe whitepaper "ISO/IEC 17025:2017 - A Selection of Implementation Tools" geeft tips over hoe de nieuwe norm het beste in de praktijk kan worden gebracht. De nadruk ligt op:
- Ondersteunende tools en diensten voor apparatuurselectie en -installatie
- Oplossingen waarmee de gereedheid van apparatuur en de geldigheid van resultaten kunnen worden vastgesteld
- Expertise om metrologische traceerbaarheid te bereiken
- Compliance-ondersteuning om audit-proof processen op te zetten
- Systemen en software om data-integriteit te bereiken
In de loop der jaren is ISO/IEC 17025 "Algemene eisen voor de competentie van beproevings- en kalibratielaboratoria" uitgegroeid tot de internationale referentie voor beproevings- en kalibratielaboratoria, waarmee wordt aangetoond dat zij in staat zijn betrouwbare resultaten te leveren. Niet alleen levert gecertificeerde naleving van de ISO 17025-normen het bewijs dat eerste-, tweede- of derde-partijlaboratoria competent genoeg zijn om gespecificeerde monsters te testen, te kalibreren en te nemen, maar het biedt ook de broodnodige zekerheid aan potentiële klanten en/of financiële ondersteuners. ISO 17025 is de enige internationaal aanvaarde norm voor laboratoriumkwaliteitssystemen die een wereldwijd aanvaarde basis voor accreditatie biedt.
Laboratoria moeten voortdurend diensten van hoge kwaliteit leveren als ze succesvol willen zijn op de markt. Het gebruik van de ISO 17025-norm zorgt voor kwaliteitsverbetering en consistentie in een organisatie.
De eerste versie (ISO Guide 25) van deze norm werd in 1999 gepubliceerd door de Internationale Organisatie voor Normalisatie (ISO). De tweede versie werd uitgebracht in 2005, die meer is afgestemd op de ISO 9001:2000-norm met betrekking tot kwaliteitssysteemwoorden.
ISO 17025:2005 specificeert de algemene eisen waaraan een laboratorium moet voldoen om erkend te worden als bevoegd tot het uitvoeren van testen en/of kalibraties, inclusief monsterneming. De norm heeft betrekking op tests en kalibraties die worden uitgevoerd met behulp van gestandaardiseerde methoden, methoden die niet onder gestandaardiseerde methoden vallen en methoden die door het laboratorium zijn ontwikkeld.
Sinds de laatste uitgave van de norm is de werkomgeving van de laboratoria aanzienlijk veranderd, wat heeft geleid tot het besluit om ISO / IEC 17025 te herzien en er belangrijke wijzigingen in op te nemen.
In de norm wordt nu het gebruik van computersystemen, elektronische records en de productie van elektronische resultaten en rapporten erkend en opgenomen. Hedendaagse laboratoria werken steeds meer met informatie- en communicatietechnologieën en daarom werd een hoofdstuk over dit onderwerp ontwikkeld. Daarnaast bevat de nieuwe versie van de norm een hoofdstuk over risicogebaseerd denken en worden de overeenkomsten beschreven met de nieuwe versie van ISO 9001:2015, Kwaliteitsmanagementsystemen - Eisen.