White paper

De Multiple Standard Addition (MSA)-titratietechniek voor de bepaling van het natriumgehalte van voedingsmiddelen

White paper

Op titratie gebaseerde methode: eenvoudig en nauwkeurig

White paper over de bepaling van het natriumgehalte
White paper over de bepaling van het natriumgehalte

Tafelzout (natriumchloride, NaCl) is een essentieel ingrediënt van verwerkte voedingsmiddelen. Het gehalte moet zo nauwkeurig mogelijk worden vastgesteld, aangezien zout niet alleen van invloed is op de smaak, maar ook op de menselijke gezondheid. Het zoutgehalte kan negatieve gevolgen hebben, zoals hoge bloeddruk of cardiovasculaire aandoeningen, direct veroorzaakt door een te hoge zoutconsumptie. De individuele zoutconsumptie van volwassenen en kinderen overtreft in de meeste landen doorgaans de voedingsrichtlijnen. Daarom is het zoutgehalte één van de waarden die op de etiketten van voedingsmiddelen staat vermeld. Het selecteren van een nauwkeurige bepalingsmethode voor het natriumgehalte is voor producenten van voedingsmiddelen en dranken van groot belang.

Er bestaan diverse tests en bepalingsmethodes voor het natriumgehalte, zoals atomische absorptiespectroscopie­ (AAS), ionenchromatografie (IC) en inductief gekoppelde plasma-massaspectroscopie (ICP-MS). Behalve een saaie monstervoorbereiding en tijdrovende kalibratieprocedures vereisen deze technieken echter ook een aanzienlijke kapitaalinvestering en goed opgeleide, vakbekwame laboranten. De op titratie gebaseerde Multiple Standard Addition (MSA)-techniek is een krachtige analytische techniek die veel voordelen biedt: het is niet langer nodig om de elektrode te kalibreren, de monstervoorbereiding en de metingen zijn eenvoudig en de bediening kan volautomatisch.

Deze white paper omvat de resultaten van een onderzoek naar de Multiple Standard Addition (MSA)-methode vergeleken met de AAS-, IC- en ICP-MS-technieken voor de bepaling van het natriumgehalte van diverse voedingsmiddelen.

De white paper waarin de op titratie gebaseerde Multiple Standard Addition (MSA)-techniek met andere technieken wordt vergeleken.

 

 

Het zoutgehalte van voedingsmiddelen bepalen