Lean laboratoriumprincipes worden steeds vaker toegepast op de laboratoriumomgeving, met als doel de kwaliteit en efficiëntie te verhogen. Een belangrijk aspect is 'Jidoka', een Japanse term voor lean manufacturing, wat betekent dat machines of operators de productie automatisch kunnen stoppen bij het ontdekken van een defect in een proces. Het toepassen van deze lean laboratoriumprincipes houdt in:
- Een proces stoppen zodra een probleem wordt gedetecteerd (om te voorkomen dat fouten doorwerken in de gehele workflow)
- Het probleem snel oplossen (om vertragingen te voorkomen)
- De hoofdoorzaak van het probleem onderzoeken
- Stappen ondernemen om herhaling van hetzelfde probleem te voorkomen
Als er een probleem wordt gedetecteerd, moet de procedure "First-Defect-Stop" worden geactiveerd. Het doel van First-Defect-Stop is om een laborant in staat te stellen het proces te stoppen, een probleem te identificeren en dit binnen 10 minuten op te lossen (bijvoorbeeld met behulp van een checklist). Als het probleem niet snel of gemakkelijk kan worden opgelost, moeten ze het probleem escaleren (bijvoorbeeld een supervisor of 3rd party service provider op de hoogte stellen).
Het uiteindelijke doel is natuurlijk om niet alleen het probleem eenmalig op te lossen, maar om de oorzaak aan te pakken en te elimineren om te voorkomen dat de fout zich herhaalt. Het herhaaldelijk negeren van de hoofdoorzaak van het probleem is onzorgvuldig, omdat het alleen maar leidt tot inefficiëntie en verdere fouten in het verdere proces. Dit leidt tot onnauwkeurige resultaten, slechte reproduceerbaarheid en langere doorlooptijden.
Deze First-Defect-Stop-gids helpt u bij het identificeren van specifieke problemen met uw laboratoriumbalans, zoals lange stabilisatietijden of onstabiele metingen. Het biedt informatie over het analyseren van de hoofdoorzaken, die kunnen worden veroorzaakt door de omgeving, het monster, de methode, de gebruiker of de apparatuur. Het geeft ook advies over stappen die kunnen worden genomen om te voorkomen dat dit probleem zich opnieuw voordoet, met stapsgewijze richtlijnen voor lean laboratoriumprincipes.
1. Identificeer het probleem
2. Installeer waarschuwingen (Andon)
3. Beoordeel het probleem
4. Verminder de impact
5. Analyseer de oorzaak(en)
6. Voorkom het probleem in de toekomst
Download vandaag nog de gratis informatiegids en pak eventuele weegfouten in uw laboratorium aan door de principes van het lean laboratorium te volgen!