Kaasfondue is een traditioneel Zwitsers gerecht dat over de hele wereld wordt geserveerd. In Zwitserse keukens is veel ervaringskennis aanwezig over hoe de bereiding van de perfecte fondue met kaas, wijn, zetmeel en kruiden, die niet te dik of te dun mag zijn en aan het brood moet blijven kleven. Er is echter nooit wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit gerecht, om erachter te komen welke ingrediënten in welke hoeveelheid, welk effect hebben op de reologie van kaasfondue en dus op het 'mondgevoel'.
Een team wetenschappers van het Institute of Food, Nutrition and Health aan de ETH in Zürich, Zwitserland, wilde hier meer over weten en stelde een onderzoek in naar het complexe meerfasensysteem van fondue vanuit een materiaalwetenschappelijk perspectief. Wetenschappelijke informatie over het gedrag van dergelijke mengsels van vet, water en eiwitten is met name belangrijk voor de verwerkingstechnologie van voedingsmiddelen. Nauwkeurige wegingen van de ingrediënten en een reproduceerbare receptuur vormen de basis van dergelijk wetenschappelijk onderzoek.
Lees onze Application Note en ontdek hoe een nauwkeurige receptuur met XSR-balansen reproduceerbare wetenschappelijke onderzoeken naar de reologie van Zwitserse kaasfondue heeft ondersteund.
De XSR analytische balansen en bovenwegers van METTLER TOLEDO leveren betrouwbare prestaties en een ergonomische bediening voor nauwkeurige, efficiënte en zeer reproduceerbare receptuurprocessen.
Is uw balans geschikt voor uw toepassing? Zorg ervoor dat het geselecteerde balansmodel aan de procesvereisten voldoet op basis van de volgende beoordeling.
- Identificeer het kleinste nettomonster dat u wilt wegen. Dit is het zogenaamde 'kleinste gewicht' dat op de geselecteerde balans moet worden gewogen. Als u meerdere onderdelen in dezelfde tarracontainer weegt, verwijst het kleinste nettogewicht naar de kleinste van de onderdelen die u weegt en niet naar de kleinste totale hoeveelheid van alle onderdelen. Zorg ervoor dat het gewicht van uw kleinste nettomonster groter is dan de waarde die wordt aangegeven door het minimumgewicht, plus de toegepaste veiligheidsfactor (zie punt 3 hieronder).
- Definieer uw tolerantie (hoe nauwkeurig u het kleinste monster moet wegen en hoeveel variatie acceptabel is). Uw tolerantie bepaalt of een balans 'goed genoeg' weegt om aan de procesvereisten te voldoen. Als de balans voor meer dan één proces wordt gebruikt, selecteert u de kleinste tolerantie die wordt verwacht conform uw bedrijfsprocedures (SOP's).
- Identificeer het minimumgewicht van de balans en pas een veiligheidsfactor toe. Het minimumgewicht is de waarde waaronder de weegresultaten een te grote relatieve afwijking vertonen. De veiligheidsfactor is een vermenigvuldigingsfactor die wordt toegepast op het minimumgewicht, om rekening te houden met de fluctuaties die worden veroorzaakt door omgevingsinvloeden, verschillende operators en wisselende monsters. Begin altijd met een veiligheidsfactor van '2' voor typische laboratoriumomgevingen en '3' of meer voor typische productieomgevingen.
- Controleer de maximale capaciteit van de balans en vergelijk deze waarde met de maximale last die u wilt wegen, inclusief de tarracontainer.
Maak gebruik van onze product- en applicatie-expertise bij het maken van uw keuze: onze gratis GWP® Recommendation is de maatstaf voor het selecteren van weegapparatuur die geschikt is voor uw proces. GWP® levert gedocumenteerde richtlijnen om reproduceerbare weegresultaten te garanderen.