Tarım ilaçları; istenmeyen bitkileri, hayvanları ve mikroorganizmaları (yani, yabani ot, zararlı canlı ve hastalık olarak kabul edilenler) öldürmek, uzaklaştırmak veya kontrol etmek için kullanılan kimyasal bileşiklerdir. Ot öldürücü, böcek öldürücü, mantar öldürücü, antimikrobiyal ve dezenfektan gibi tarım ilaçları, mahsul verimini en üst düzeye çıkarmak ve depolama ile nakliye sırasında mahsulü korumak için gıda ve hayvan yemi dâhil tüm tarımsal ürünlerde rutin olarak kullanılır. İnsanlar ve hayvanlar bu tür ürünleri tükettiklerinde düşük seviyelerde tarım ilacına maruz kalırlar.
Tarım ilacı kalıntıları, tüketicileri korumak amacıyla dünya çapında sıkı bir mevzuat kapsamındadır. Maksimum kalıntı seviyesi (MRL), bir tarım ilacının gıdalar veya hayvan yemleri üzerinde ya da içinde bulunmasına izin verilen en yüksek miktardır. MRL'ler dünyada bölgeden bölgeye değişir ve diğer ülkelere ihracat yapan gıda üreticilerinin, her hedef bölgedeki tüm bireysel MRL'lere uymaları zorunludur.
Tarım ilacı kalıntılarını analiz etme prosesi genelde kalıntının alınması, diğer bileşenleri çıkarmak için temizleme prosedürleri ve tarım ilacı kalıntısını tanımlamak ve miktarını belirlemek üzere yapılan analitik bir prosedürü içerir.
Tarım ilacı kalıntıları genellikle aşağıdaki metotlarla analiz edilir:
- Kütle Spektrometrisi ile Gaz Kromatografisi (GC-MS), özellikle karmaşık örneklerde uçucu bileşikler için
- Kütle Spektrometrisi ile Sıvı Kromatografisi (LC-MS), uçucu olmayan bileşikler (termal olarak kararsız moleküller) için uygundur
Bu teknikler kullanılarak yapılan tarım ilacı analizi, bilinen tarım ilaçları matrisiyle karşılaştırılarak örnekteki bireysel tarım ilaçlarının tanımlanmasını ve miktarının belirlenmesini sağlar. Metot, en iyi sonuçlar için tekrarlanabilir koşullar ve yüksek kalitede referans standartlarının kullanılmasını gerektirir.
Referans Standartlarının Doğru Hazırlanması Neden Önemlidir?
Tarım ilacı kalıntılarının analizi, son derece doğru çözeltiler gerektiren oldukça hassas bir prosedürdür. Dolayısıyla referans standartlarının doğru tartılması ve dağıtılması ile birlikte, çözücülerle seyreltilmesi de çok önemlidir. Hem pipetlemede hem de hacimsel cam eşyalarda doğal hatalar olabildiğinden gravimetrik solüsyonlar hazırlamak daha yüksek bir hassasiyet seviyesi sunar.