Tykkhudede dyr på vekten

Elefant Maxi

Zoo Zürich bruker en skreddersydd veieplattform fra METTLER TOLEDO til å overvåke elefantenes vekt. Vekten har allerede bestått den viktige testen, så alle dyrene er allerede veid. På tross av dette er dyrene fremdeles litt skeptiske når platen over veiecellene flytter seg noen millimeter.

Zurich Zoo
Zurich Zoo

Den nye elefantinnhegningen dekker over 10 000 kvadratmeter.
Copyright: Zoo Zürich/Schietsch Architekten GmbH

Elefantene ved Zoo Zurich har kommet trygt frem til sitt nye hjem på over 10 000 kvadratmeter. METTLER TOLEDO var ikke involvert i transporten, men i veieprosessen. Dyrene møter apparatet for første gang i den romslige innendørs innhegningen – en vekt med en IND560 veieterminal og PDX-celler.

Elefanters vekt endrer seg i løpet av livet, og den er en viktig helseindikator. Til nå har de grå kjempene blitt veid annenhver måned, men på en mindre vekt. «Da vi veide elefantene, måtte vi sørge for at de faktisk sto med alle fire beinene på vekten», sier Robert Zingg, førstekonservator ved Zoo Zürich. Men i den nye innhegningen er ikke dette noe problem lenger. Livet til elefantene er på linje med livet i villmarken. Derfor ble vektene plassert i passasjen mellom innendørs- og utendørsområdene. Dermed kan dyrepasserne enkelt veie elefantene ukentlig som planlagt. «Vi ønsker å veie dyrene jevnlig, slik at vi får god kontroll over vekten», sier Zingg.

Cookie
Cookie

Etter en vellykket veiing koser hannelefanten Maxi seg med litt kjeks, rett fra dyrepasserens hånd.

METTLER TOLEDOs serviceteknikere monterer veiecellene.

Prosessen, fra første kontakt og frem til montering av fire PDX-celler, var krevende og tok totalt fire år å fullføre. METTLER TOLEDO måtte overbevise ansvarlig salgskonsulent, Stefan Büchi, om å si et raskt adjø til lastebilvektene som var den opprinnelige ideen. Rengjøring av disse vektene hadde blitt altfor komplisert. En annen idé, en Pinmount-veiemodul, ble også vraket, da modulen sannsynligvis hadde blitt full av strå. Til slutt ble det avgjort å bruke en bar veiecelle.

Vekten er omringet av et gjerde. Hvis dyrepasserne ønsker å veie en elefant, kan de la elefanten vandre inn i området hvor vekten er og deretter lukke en grind. «Elefanten trenger ikke stå helt stille på vekten. Svingningene fra bevegelse kan filtreres ut», sier Büchi. Hvis elefanten må stå helt stille, for eksempel hvis den får medisinsk behandling, er heller ikke dette et problem. I dette inngjerdede området, også kalt «omfavneren», kan området rundt elefanten begrenses til et lite område ved å flytte på et sidegjerde. For å skape et miljø tilsvarende villmarken kreves det ofte mer kompliserte omgivelser.

Stedet for vektsjekk og medisinsk behandling.

Siste montering før det er klart for elefantveiing ved Zoo Zürich.

PDX-veiecellene, er derimot enkle å håndtere. De gir svært pålitelige resultater, er slitesterke og enkle å vedlikeholde. De fire cellene kobles sammen via et robust CAN-buss-nettverk. Veiecellene, kablene og koblingene er alle vanntette. «Teoretisk sett er den flomsikker», sier Büchi. En veieterminal, plassert ved siden av vekten, brukes av dyrepasserne til å avlese vekten til de asiatiske elefantene, som veier opptil seks tonn. Til nå har dyreparken hatt svært positive erfaringer med vekten. Dessverre er ikke platen som ligger over veiecellene så populær blant elefantene. Konstruksjonsmessig flytter den seg faktisk bare noen millimeter.

Tungvektere
På en overskyet dag i februar 2014 ble elefantvekten satt i drift. Besøkende til dyreparken vil kunne se vekten når elefantparken offisielt åpnes i juni. Av den grunn er det satt opp en skjerm i besøksområdet som viser nåværende vekt for elefantene. Da hannelefanten Maxi nylig sto på vekten, viste den ca. 5,6 tonn – helt normalt. Hunndyrene var også normalvektige. I dyreparken spiser elefantene ca. 2 til 3,5 kg kli hver dag, 10 til 15 kg gulrøtter, epler eller fôrbeter og ca. 2 kg fôrpellets og 15 kg høy. Alle som spiser så mye, vil naturligvis legge på seg noen tonn.