Sigteanalyse eller en gradueringstest er en vigtig metode til at vurdere partikelstørrelsesfordelingen af granuleret materiale. Partikelstørrelsen påvirker materialeegenskaber som flow og transport (for bulkmaterialer), reaktivitet, slibeevne, opløselighed, ekstraktions- og reaktionsadfærd, smag, kompressibilitet og meget mere. Bestemmelse af partikelstørrelse er derfor afgørende for en lang række industrier, såsom fødevarer, byggeri, plast, kosmetik og lægemidler, for at optimere procesteknikken og sikre slutprodukternes kvalitet og sikkerhed.
For at måle partikelstørrelsesfordelingen kan man anvende forskellige metoder og procedurer, afhængigt af prøvematerialet, de forventede partikelstørrelser og undersøgelsens omfang. Disse omfatter direkte billedanalyse, enten statisk (SIA) eller dynamisk (DIA), statisk lysspredning (SLS), også kaldet laserdiffraktion (LD), dynamisk lysspredning (DLS) og sigteanalyse. Sigteanalyse er den traditionelle og mest anvendte metode til at måle partikelstørrelsesfordeling.
Hvorfor sigtevejning er vigtig
Fordelene ved sigteanalyse er, at den er nem at bruge, kræver minimale investeringsomkostninger, giver nøjagtige og reproducerbare resultater på forholdsvis kort tid og har evnen til at adskille partikelstørrelsesfraktioner. Sigtanalyseproceduren med differentiel sigtevejning er en kedelig og fejlbehæftet proces. Det kan hurtigt betale sig at bruge en nøjagtig vægt med praktiske funktioner og digital datahåndtering.