Herstel na de coronamaatregelen voor chemische R&D |
Gezien de nieuwe beperkingen in laboratoria, zoals afstand houden, moeten wetenschappers hun schema's en procedures aanpassen om productief te blijven, ook al zijn ze minder fysiek aanwezig in het lab. Veel bedrijven maken gebruik van geautomatiseerde reactors en inline PAT om zonder menselijk toezicht datarijke experimenten uit te voeren.
In deze white paper ‘Herstel na de coronamaatregelen voor chemische R&D – Op weg naar een nieuwe realiteit’, worden de implicaties van de wereldwijde pandemie besproken en hoe wetenschappers die in automatiseringsoplossingen hebben geïnvesteerd om hun processen beter te begrijpen en te beheersen, flexibel en productief konden blijven, ondanks alle beperkingen en sluitingen.
Excerpt van deze white paper
‘Uit onderzoek van de Linus Groep blijkt dat veel bedrijven soortgelijke ervaringen hebben opgedaan. Onderstaande grafieken zijn aangepast om de observaties van de auteur te illustreren. Na een opgelegde lockdown ervaart nagenoeg elk bedrijf een aanvankelijk productiviteitsverlies als gevolg van de verstoring. De medewerkers blijven in eerste instantie thuis. De experimenten die het projectwerk ondersteunen worden niet uitgevoerd. Daarna volgt een planningsfase waarin de organisatie bepaalt welke aanpassingen nodig zijn gezien de nieuwe situatie. In de farmaceutische en chemische industrie is het duidelijk dat R&D-laboratoria opnieuw moeten worden geconfigureerd om de productiviteit te handhaven, terwijl medewerkers onderling afstand houden. Veel medewerkers werken deels thuis en deels in het kantoor of in het lab. Het is duidelijk dat een goed aanpassingsvermogen aan de nieuwe realiteit heel belangrijk is.
We hebben gemerkt dat bedrijven die in deze fase hun productiviteit willen herstellen, op drie verschillende manieren reageren:
Reactie 1. Bedrijven die niet investeren.
Sommige bedrijven willen de nieuwe realiteit realiseren door afstand te houden en verschoven werktijden in te stellen. Dit heeft een negatieve invloed op de efficiëntie van de gehele onderneming. Wetenschappers krijgen minder toegang tot het laboratorium, waardoor er minder experimenten worden uitgevoerd en het niet mogelijk is om de experimenten te bewaken en te bemonsteren (inclusief het vermogen om onverwachte gebeurtenissen of systeemstoringen te corrigeren). Dit zorgt voor langere ontwikkelingstijden. Ook wordt de teamcommunicatie en een effectieve samenwerking aanzienlijk gereduceerd, wat tot nog meer vertragingen zal leiden.
Reactie 2. Bedrijven die tijdens het herstelproces investeren.
Een groot aantal bedrijven ziet in dat onmiddellijke actie nodig is om aan de vereisten van de nieuwe realiteit te voldoen. Er worden nieuwe technologieën toegepast, zodat het bedrijf zich na de verstoring kan herstellen. Deze aanpak stelt het bedrijf in staat om een productiviteitsniveau te realiseren dat hoger is dan vóór de verstoring. Modernisering van de bedrijfsprocedures verhoogt de productiviteit en effectiviteit dankzij de op data gebaseerde bedrijfsomgeving en het grotere vermogen om de doelstellingen te behalen. Door deze aanpak kunnen CDMO's zich ook beter uitlijnen met de processen van grote farmaceutische bedrijven, zodat ze meer projecten kunnen binnenhalen en hun bedrijf kunnen laten groeien.
Reactie 3. Bedrijven die al geautomatiseerd waren voorafgaand aan de verstoring
.
Deze bedrijven beschikken over bewezen automatiserings- en digitaliseringsstrategieën om optimaal van elk laboratoriumexperiment te profiteren. De technologieën die deze smart experimenten mogelijk maken, lenen zich ook voor het uitvoeren van reacties zonder toezicht of bemonstering door laboranten en het op automatische wijze verzamelen van alle relevante data. De laboranten kunnen op afstand data analyseren en met elkaar samenwerken. In dit geval zijn de gevolgen van de lockdown kortstondig en niet al te ernstig. Hoewel deze bedrijven net als alle andere bedrijven de eerste schok van de lockdown ondervonden, waren ze zeer snel weer aan de slag (meestal binnen een week). De normale activiteiten werden onmiddellijk hervat vanwege de toekomstgerichte aanpak van het laboratorium.’
"Is het mogelijk dat de tijd voor het lab van de toekomst nu is aangebroken, gezien de noodzaak om R&D-labs te moderniseren met een meer op data gebaseerde aanpak en de grotere kans op onverwachte verstoringen in de toekomst?
Het antwoord is duidelijk ja.
Het is niet langer een luxe, of een leuk extraatje. Het is nu een noodzaak geworden.”