"De apparatuur faalt niet", zei Gimenes. "En de verbeteringen in de doorstroming betekenen dat onze doorlooptijden korter zijn geworden, dus het GC-lab ondersteunt de cashflow van het bedrijf door de voorraadcyclustijd te verkorten, wat de duurzaamheid van het bedrijf ten goede komt."

Gimenes, GSK

De principes van het farmaceutische lean lab zijn gericht op het creëren van meer waarde met minder middelen door workflows te optimaliseren en verspilling te elimineren.

Lean-filosofieën werden voor het eerst geïntroduceerd in de jaren '90 in de productie, voortkomend uit Toyota's implementatie van lean-strategieën. In laboratoriumomgevingen worden lean laboratoria ingericht om procesoptimalisatie te stimuleren. Lean labs zijn gericht op het leveren van consistent efficiënte resultaten - zowel in termen van snelheid als kosteneffectiviteit - met behoud van een onophoudelijke focus op kwaliteit.

Het implementeren van lean lab-strategieën begint met het in kaart brengen van waardestromen.

Waardestroom in kaart brengen

Value stream mapping helpt om de volledige workflow van een laboratorium te visualiseren. Door elke stap in kaart te brengen, kun je knelpunten en  activiteiten die geen waarde toevoegen identificeren.

In het geval van GSK gaf het reorganiseren van werkbanken tot miniatuurproductiestations, gecategoriseerd op basis van waardestroom, laboratoriummedewerkers een logischere en efficiëntere workflow, waardoor onnodige bewegingen werden verminderd en de doorvoer werd versneld.

5S-methodologie

De 5S-methodologie kan in verschillende sectoren worden toegepast, maar is vooral effectief in laboratoria. Het implementeren van 5S in een farmaceutisch laboratorium kan significante verbeteringen in efficiëntie en kwaliteit opleveren.

5S staat voor:

  • Sort: Elimineer onnodige items en verplaatsingen uit de werkruimte
  • Set in Order: Organiseer de resterende items voor efficiëntie
  • Shine: Inspecteer en reinig werkgebieden in het laboratorium
  • Standardize: Creëer Standard Operating Procedures (SOP)
  • Support:  Handhaaf de nieuwe orde 

De manier waarop GSK de werkstations en apparatuur van METTLER TOLEDO gebruikte, is een goed voorbeeld van het 'Set in Order'-principe.

Continue stroom- en treksystemen

Lean labs maken een continue werkstroom mogelijk voor maximale efficiëntie. Dit wordt vaak bereikt door de implementatie van pull-systemen, waarbij downstream processen indien nodig monsters uit upstream processen "trekken". Middelen worden verstrekt als dat nodig is, in plaats van dat materialen door het systeem worden "geduwd", ongeacht de downstream capaciteit.

Het kan een subtiele maar effectieve verandering zijn om de efficiëntie te verbeteren en verspilling te elimineren.

Visueel beheer

Visuele managementtools, zoals Kanban-borden of digitale dashboards, kunnen de communicatie en workflow in een lean lab verbeteren. Deze tools geven informatie over de status van verschillende processen, helpen om knelpunten te identificeren en de werklast effectiever te beheren.

Naarmate optimalisatie plaatsvindt, helpen deze dashboards bij het identificeren van activiteiten die geen waarde toevoegen en die verder kunnen worden geëlimineerd om processen te stroomlijnen. Ze bieden u ook een manier om eventuele wijzigingen die u aanbrengt te controleren en te beoordelen.

Normalisatie

Het standaardiseren van procedures waar mogelijk is de sleutel tot een lean-omgeving, omdat standaardpraktijken zorgen voor consistentie en herhaalbaarheid. Het maakt het ook gemakkelijker om nieuw personeel op te leiden en verbeterpunten te identificeren.