Informatiegids

Hoe kunt u elke dag nauwkeurige weegresultaten garanderen?

Informatiegids

Hoe kunt u elke dag nauwkeurige weegresultaten garanderen? Routinematige balanskalibratie in de praktijk

De routinematige kalibratie van balansen en weegschalen door de laborant is van essentieel belang om eventuele storingen vroeg te ontdekken en onnauwkeurigheden te elimineren die anders pas tijdens de volgende kalibratie zouden worden opgemerkt. Steeds meer gebruikers realiseren zich dat het niet alleen minder duur, maar ook efficiënter is om meteen vanaf het begin kwaliteit in de weegresultaten in te bouwen om eventueel onopgemerkte problemen te elimineren.

De 4 pijlers van een routinematige kalibratie van balansen en weegschalen

Onze beknopte informatiegids legt uit wat de vier pijlers zijn voor de routinematige kalibratie van weeginstrumenten:

  1. Kalibratiefrequentie
  2. Kalibratiemethodes
  3. Kalibratiegewichten
  4. Kalibratietoleranties

In de informatiegids staan eenvoudige instructies met uitleg over hoe vaak u moet kalibreren, hoe u moet kalibreren en welke kalibratiegewichten u moet gebruiken om de juiste werking van uw balans te garanderen. Bovendien staan in de informatiegids links naar handige tools en aanvullende informatie.

Routinematige kalibratie in de praktijk!

Het is verstandig om meteen vanaf het begin kwaliteit in uw weegresultaten in te bouwen. Zo voorkomt u problemen op een later moment. Zorg voor een routinematige kalibratie en garandeer dat uw weegresultaten dag in dag uit nauwkeurig zijn.

Hoe kunt u er zeker van zijn dat u niet te vaak of te weinig kalibreert?

De dagelijkse routinematige kalibratie van balansen en weegschalen op verschillende punten van het weegbereik kost vaak veel tijd en moeite, en levert lang niet altijd zinvolle metrologische informatie op. De aanbevolen frequentie van de routinematige kalibratie van elk soort balans en weegschaal hangt van de bedrijfsrisico's en de gevolgen van onnauwkeurige resultaten af alsook van de gezondheidsrisico’s voor de laboranten, en van het vermogen om fouten tot aan de bron te traceren. Het risico op onnauwkeurige resultaten kan worden beoordeeld door de volgende vragen te beantwoorden:

  • Gevolgen voor het bedrijf: wat zijn de gevolgen van verkeerde of onnauwkeurige weegresultaten voor uw bedrijfsproces? Overweeg hierbij het verlies van materiaal en tijd, resultaten die niet aan de specificaties voldoen, dubbel werk, downtime, boetes, product recalls, ontevreden klanten, schade aan het merkimago, enz.
  • Gevolgen voor de consument: wat zijn de gevolgen van verkeerde of onnauwkeurige weegresultaten voor mensen, dieren of het milieu?
  • Kans op detectie: is er kans dat een verkeerd of onnauwkeurig weegresultaat onmiddellijk en eenvoudig wordt opgemerkt?

Lees in deze informatiegids wat van essentieel belang is voor het kalibreren van uw balans en weegschaal en lees de tips over het plannen van redelijke en geschikte kalibratiefrequenties.

 

Kalibratiemethodes, waarschuwings- en controlelimieten

Een routinematige kalibratie bestaat uit het bepalen van de gevoeligheid, reproduceerbaarheid en de excentriciteit met gebruik van correcte kalibratiegewichten. De toleranties of waarschuwings- en controlelimieten hangen af van de weegtolerantie van het proces in kwestie. De waarschuwingslimieten geven aan wanneer een apparaat bijna buiten de specificatie valt. Controlelimieten waarschuwen wanneer het apparaat niet langer gebruikt kan worden.

Routinematige kalibraties van balansen en weegschalen tussen de geplande kalibraties in handhaven de nauwkeurigheid dankzij de vroegtijdige detectie van afwijkende wegingen, zodat de situatie tijdig gecorrigeerd kan worden.