Zoet maar geen suiker, langdurig van smaak en van een juiste consistentie alstublieft! De nodige expertise, butylrubber, en smaak- en zoetstoffen zijn nodig om perfecte kauwgum te maken. Producten van METTLER TOLEDO zijn ook een must.
De Zwitserse snoepgoedfabrikant Chocolat Frey produceert meer dan alleen chocolade. Veertig jaar geleden stond de productie van kauwgom al op de tweede plaats. Vandaag de dag, met een jaarlijkse productie van 5.000 ton, is het één van de belangrijkste leveranciers in Europa. Een groot deel van kauwgom, ongeveer 80%, wordt geproduceerd voor de exportmarkt. De rest wordt geleverd aan Migros, de Zwitserse supermarktketen.
De opkomst van kauwgom
Kauwgom lag al bij de supermarktkassa's voordat snoepstokken van groene munt, kaneel of wilde kers daar verschenen. Onze voorouders beschouwden kauwgom als een stimulerend middel en een geneesmiddel. Tijdens uitgravingen van paalwoningen uit de neolithische periode ontdekten archeologen uit Zürich twee stukken 'kauwgom' gemaakt van berkenteer, met daarin duidelijk de afdruk van tanden. De kauwgom verkregen uit berkenschors bevat betuline, een stof die ontstekingsremmende, antibacteriële en verdovende eigenschappen heeft. Met andere woorden: het werkte pijn verlichtend en versnelde het genezingsproces.
Vandaag de dag kauwen mensen kauwgom om hun adem te verfrissen, het risico op tandbederf te verminderen of gewoon om de tijd te doden. Maar wat maakt het perfecte kauwgom? "Het kauwen van kauwgom is in wezen een zeer zintuiglijke ervaring," legt Robert Tylla uit, die verantwoordelijk is voor de kwaliteitsbeheer in het laboratorium van Chocolat Frey. "Hoe ziet het eruit, heeft het een mooi suikerlaagje, kraakt het wanneer u er voor de eerste keer in bijt? Wat is de eerste smaaksensatie?" De kauwgom geproduceerd door Chocolat Frey is verkrijgbaar in verschillende smaken, die bijvoorbeeld variëren van het frisse 'Spearmint' en zure 'Sparkling fruit' tot het intense 'Air Boost'. Kauwgom behoudt zijn smaak ongeveer vijf minuten. Daarna belandt het in de prullenbak of als een niet-biologisch afbreekbare vlek op het trottoir.
Kwaliteitscontrole
Elke nieuwe smaak kauwgom moet slagen voor de sensorische tests die uitgevoerd worden bij de afdeling Ontwikkeling. Dit wordt gevolgd door een chemische analyse. Om te zorgen voor een consistente kwaliteit testen Robert Tylla en het laboratoriumteam elk nieuw product: "Wij controleren de ingrediënten en zorgen ervoor dat deze overeenkomen met het recept." Een consistent hoge kwaliteit is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de kauwgom altijd hetzelfde smaakt. Maar dit is niet de enige reden voor de strenge controles. "Vanuit een juridisch perspectief moet het product precies bevatten wat op het etiket vermeld staat. De informatie op het pakje moet correct zijn," verklaart de deskundige.
De kauwgomtest duurt een à twee dagen voor elke kauwgomsmaak en bestaat onder andere uit de bepaling van het watergehalte met behulp van een Karl Fischer titrator van METTLER TOLEDO. " Als er water in een product aanwezig is bestaat er altijd het gevaar van bacteriegroei. Kauwgom mag daarom vrijwel geen water bevatten", benadrukt Robert Tylla. Om het watergehalte met de Karl Fischer titrator te controleren, wordt de kauwgom gedurende de nacht in een vrieskast gelegd. Vervolgens wordt het vermalen tot een granulaat en gemengd met de reagensoplossing in de titrator en getitreerd. "In het ideale geval zal uit de analyse blijken dat het product vrijwel geen water bevat", legt Robert Tylla uit. Als er onverwacht water in het product wordt gevonden, moet het productieteam onderzoeken welke grondstof verantwoordelijk was voor het water in het product.
Karl Fischer van METTLER TOLEDO
De Karl Fischer-methode werd in 1935 ontwikkeld door de Duitse chemicus Karl Fischer. Tegenwoordig is het wereldwijd de meest gebruikte titratiemethode. Er is geen andere methode sneller en meer specifiek. Al bijna 40 jaar levert METTLER TOLEDO Karl Fischer titrators en ontwikkelde een aantal toonaangevende vernieuwingen op dit gebied. "Onze instrumenten behoren tot de meest accurate op de markt," meldt Lukas Candreia, hoofd van Titratie, met trots.
Naast de voedingsmiddelenindustrie worden Karl Fischer titrators gebruikt in diverse andere sectoren, zoals de farmaceutische en chemische industrie. Klanten waarderen de eenvoudige en veilige bediening evenals de nauwkeurigheid. "De chemicaliën die nodig zijn voor de Karl Fischer titratie zijn op basis van methanol en giftig. Uiteraard moeten de gebruikers hiermee niet in contact komen," zegt Lukas Candreia. De Karl Fischer titrator lost dit probleem op met de "Solvent Manager". Deze component is ingebouwd in het instrument en maakt automatisch het vullen, spoelen en vervanging van het oplosmiddel mogelijk.
Voordat de geautomatiseerde Karl Fischer titrator op de markt kwam, werd de titratie handmatig uitgevoerd met een glazen buret. "In Zwitserland was dit een goede methode die tot in de jaren tachtig veel gebruikt werd. De methode wordt soms nog steeds gebruikt in minder ontwikkelde landen," zegt Lukas Candreia. Deze werkwijze is minder nauwkeurig en niet te vergeten minder veilig voor de gebruiker. Uiteindelijk is het goedkoper om de apparatuur van tegenwoordig te gebruiken, zoals Lukas Candreia weet: "De reagentia voor het proces zijn erg duur. De KF titrator gebruikt ongeveer twee milliliter per titratie. De handmatige methode gebruikt veel meer. Wat men uitspaart door het niet aankopen van een instrument besteedt men aan chemicaliën. Een ander alternatief zou zijn om chemicaliën van mindere kwaliteit te kopen, maar dan zal het resultaat zeer onnauwkeurig zijn. Voor betrouwbare resultaten heeft men de juiste apparatuur en chemicaliën nodig."
Dit gevoel wordt gedeeld door de experts van kwaliteitsbeheer van Chocolat Frey. Sinds 2008 wordt er in het laboratorium gebruik gemaakt van een KF titrator, type DL38. Deze titrator zorgt ervoor dat de populaire kauwgom morgen net zo goed smaakt als vandaag.