Stroomzekerheid omvat een kosteneffectieve benadering om vloeistoffen te produceren en van het reservoir naar een verwerkingsvoorziening te transporteren Tijdens de productie en het transport van aardolie is kennis van de vloeistofeigenschappen en bedrijfsomstandigheden van kritiek belang om de vorming en neerslag van ongewenste vaste stoffen te voorkomen (zoals hydraten, was, asfaltenen en kalk). Bij extreme temperatuur- en drukwaarden is het mogelijk dat methaangashydraten kristalliseren of asfaltenen in de pijplijn bezinken. Als dit niet goed onder controle gehouden wordt, kunnen zoveel hydraatkristallen, asfaltenen of wasdeeltjes neerslaan en agglomereren dat ze de pijplijn verstoppen. Het verwijderen van een blokkering door hydraten of asfaltenen in een onderzeese pijpleiding is erg gevaarlijk en duur.
De uitdagingen rond stroomzekerheid nemen toe als gevolg van de overgang van conventionele oliereserves naar rijpe olievelden.Naarmate olievelden rijper worden, neemt de waterfractie toe. Soms wordt water in rijpe olievelden geïnjecteerd om de oliewinning te verbeteren. Emulsies van water in aardolie zijn een verdere complicatie van de stroomzekerheidsstrategieën. De aanwezigheid van formatie- of injectiewater samen met calciumcarbonaat kan in sommige omstandigheden tot kalkaanslag leiden. Kalkaanslag door calciumcarbonaat kan de pijplijn verstoppen en de productieapparatuur verontreinigen, zodat rijpe olievelden nog minder winstgevend worden. De meeste in de handel verkrijgbare hydraatremmers en dispergeermiddelen worden minder effectief als het wateraandeel toeneemt. Uiteindelijk moet de emulsie worden gescheiden in olie en water. Het scheiden van emulsie met fysieke of chemische methodes kan heel kostbaar zijn, vooral bij zware olie-emulsies die emulsiestabiliserende vaste stoffen bevatten, zoals asfaltenen.
Daarom is het van groot belang om kosteneffectieve stroomzekerheidsstrategieën te onderzoeken en te ontwikkelen om controle te behouden over de vaste stoffen en emulsies en de economische risico’s gedurende de levensduur van een olieveld te minimaliseren.